Akadálymentes

Projektről

 

Köszöntő | Projekt bemutatása | Adatok

Felhívjuk a Tisztelt Erdőjárók figyelmét, hogy a Deseda Arborétum bizonytalan ideig zárva tart az oda vezető híd felújítása miatt!

A Deseda Kalanderdő további elemei zavartalanul látogathatók!

Megértésüket és türelmüket köszönjük szépen!

Tisztelt Látogató!

A SEFAG Zrt. a hazai erdőgazdálkodás egyik legfontosabb szereplőjeként 80 ezer hektárnyi állami tulajdonú földért, Somogy megye erdőterületeinek közel feléért felelős. A hagyományos fagazdálkodás mellett – amit ökológiailag fenntartható módon, szigorú szabályok sorának betartásával végzünk – cégünk tevékenysége kiterjed az erdők megismertetésére és népszerűsítésére is. A megyét különböző kategóriájú és minőségű szálláshelyek, arborétumok és tanösvények hálózzák be, aktív kikapcsolódási lehetőséget és a természettel való ismerkedés élményét kínálva az érdeklődőknek.

Hasonló célokat szolgál legújabb fejlesztésünk, a „Kalanderdő”, mely a Kaposvár melletti Desedai arborétum és parkerdő, valamint a Gombás parkerdő területein fekszik. 2015 áprilisától vehetik használatba a látogatók az új elemeket, így az ország leghosszabb mesterséges tavának tartott Deseda és a vizet körülvevő, különleges növény- és állatvilággal rendelkező táj minden igényt kielégítő kirándulóhellyé változott. Több korosztálynak szóló kalandjátékokkal, az egyes iskolai évfolyamok tudásszintjéhez igazított tanösvényekkel és az élővilág felfedezését és megismerését segítő információs anyagokkal találkozhat a látogató.

Az építés során gondoltunk a kisgyerekes családokra, az óvodai-iskolai csoportokra és a fogyatékkal élőkre is, úgy alakítva ki a Kalanderdőt, hogy minden látogató számára valódi élményt és érzelmi feltöltődést jelentsen az ott eltöltött idő.

Célunk, hogy a kaposváriak és a távolabb élők, turisták és látogatók egyaránt felfedezzék és megszeressék a desedai „Kalanderdőt”, és magukévá tegyék a SEFAG hitvallását: megismerjék, és ezzel együtt megtanulják tisztelni és védeni a természetet, mindannyiunk és utódaink közös kincsét.

Köszönjük, hogy felkereste honlapunkat, reméljük, rövidesen a „Kalanderdő” látogatói körében üdvözölhetjük!

Fehér István
SEFAG Zrt., vezérigazgató

 

Projekt bemutatása

A Kalanderdő egy versenyképes ökoturisztikai attrakció, amely kihasználja a helyi természeti környezet nyújtotta adottságot, és többletszolgáltatásaival növeli annak vonzerejét. Ezáltal nem csak a helybéliek számára tölt be rekreációs és ismeretterjesztő funkciókat, hanem távolabbi területekről is képes látogatókat vonzani. Méghozzá egész évben, a turizmusra jellemző szezonalitás hatásait tompítva.

A projekt során az arborétum 17,2 hektárján felépülő létesítmények tervezésekor és kivitelezésekor is egyaránt prioritással kezelt szempont volt, hogy az épületek, játékok és más elemek természetes anyagokból, a tájba illeszkedő módon készüljenek el. A főként fa kalandjátékok, az organikus építészet stílusjegyeit magán viselő lombfedeles tanterem és a többi építmény és tájékoztató tábla megjelenésével is az arborétumra olyannyira jellemző természetközeliséget és harmóniát sugározza.

A fizikai eszközöket virtuálisak is kiegészítik: az egyes látnivalókon és tájékoztató táblákon ún. QR-kódok találhatók, amelyeket beolvasva további információk és érdekességek tudhatók meg egy erre a célra készült alkalmazás révén. További funkció, hogy a felhasználók megoszthatják élményeiket, értékelhetik az egyes elemeket és üzeneteket is írhatnak a később jövő érdeklődők számára.

A mintegy 130 millió forintból (amelynek 100%-a uniós támogatás) megvalósuló Kalanderdő építési munkái 2014 során és 2015 elején szakaszosan készültek el, a teljes komplexumot 2015 áprilisától vehették birtokba a látogatók.  

 

Adatok

Kedvezményezett neve: SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

Kedvezményezett rövidített neve: SEFAG Zrt.

Kedvezményezett székhelye: 7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 21.

Képviseletre jogosult: Barkóczi István, vezérigazgató

A projekt címe: „Kalanderdő” – Természetközeli élmények a Deseda környékén

Projekt azonosító száma: DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0037

Szerződött támogatás összege: nettó 128 818 556 Ft.

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt befejezési dátuma: 2015. március 31.

A projekt megvalósításának helyszíne: Desedai Arborétum, Gombás-Desedai parkerdő