Akadálymentes

Hírek

2015. március 25. | szerda

Metropol - Kalanderdő a Deseda-tónál

Tanösvényeket, erdei tantermet, játszótereket, tornapályát, madármegfigyelőt építettek európai uniós forrásból a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező arborétumban és parkerdőben.

A több mint 17 ezer hektáron 130 millió forintból megvalósuló Kalanderdőfejlesztése során a kivitelezők tájba illeszkedő, természetes anyagokat használtak fel, a tanösvények mentén számos tájművészeti (land art) alkotást, valamint a környék élővilágát, Kaposvár és a megye leghíresebb személyiségeit bemutató információs táblákat helyeztek el, azokra a vakok tájékozódását segítő Braille-írásos felirat is került - közölte a Somogy megyében 80 ezer hektárnyi állami tulajdonú földért, a megye erődterületeinek mintegy feléért felelős SEFAG Zrt.

A környék kerékpárral is bejárható, s kialakítottak egy "guruló" tanösvényt is a mozgásukban korlátozott, kerekes székkel kirándulók, illetve a kisgyermekes családok számára.

A változatos élővilágú, több mint negyven éve egy völgyzáró gáttal felduzzasztott 8 kilométer hosszú, 245 hektáron elterülő Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava. A túrázók, horgászok és strandolók által egyaránt kedvelt tónál kialakított, áprilistól birtokba vehető Kalanderdő a tervezők szándéka szerint egyaránt szolgálja a kikapcsolódást és a környezeti nevelést.

Forrás