Akadálymentes

Hírek

2015. március 25. | szerda

SOnline - Kalanderdő: látványos fejlesztés 129 millióból a Desedánál

A túraidény kezdetére elkészült a desedai Kalanderdő. Lombfedeles tanterem, madárfigyelő, játszóterek, tájművészeti alkotások várják a látogatókat. Hallást, tapintást és látást tesztelő állomásokat is létesítettek: mindez 129 millió forintba került. Szakemberek szerint a térség és a város vonzerejét növeli a látványosság, Somogyban 17 milliárd forintot költöttek turisztikai fejlesztésekre.

– Aki ezen a hangszeren eljátssza a kedvenc dalomat, az kap egy pogácsát – mondta a keddi projektzáró egyik résztvevője az erdőben felállított faxilofonnál. Ez csupán egy látványosság a sok közül a Kalanderdőben, ahol a fiatalok és az idősebbeken kívül a mozgássérültekre is gondoltak a Sefag Zrt. munkatársai. Deseda: ember magasságú, tölgyfából készült betűk hirdetik a kiindulási pontot. A fejlesztés helyszíne három nagy területre bontható: a desedai parkerdő északi részére, a gombási parkerdőre, illetve az arborétumra.

– Ez a fejlesztés visszaigazolja cégünk mottóját, miszerint értékteremtő erdőgazdálkodást szeretnénk minden téren megvalósítani – hangsúlyozta Barkóczi István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója. – Társaságunk fontosnak tartja a közjóléti fejlesztéseket. A desedai építkezés az oktatás, a környezeti nevelés és az ismeretterjesztésen kívül a feltöltődést, fizikai-lelki kikapcsolódást is elősegíti,  a fejlesztés a tágabb környezetre is kedvező hatást gyakorolhat.
Sitányi László, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője kiemelte: a turistáknak programot, élményeket kell kínálni, ehhez ideális választás lehet a Deseda és környéke. Cél, hogy minél több időt töltsenek helyben az idelátogatók, amelynek közvetlen és közvetett gazdasági hozadéka egyaránt lehet. A desedai építkezés remekül illeszkedik Kaposvár komplex turisztikai fejlesztésébe.

– Jól felépített és megvalósított projekt, mely a későbbi beruházásokat is figyelembe veszi – utalt a Kalanderdőre Sitányi László. – Így az építendő M9-es mellett a somogyaszalói elkerülőút tervezett nyomvonalát is.
Hosszú órákat, de akár egy napot is eltölthetnek a túrázók vagy az erdő élővilágával ismerkedő diákok. Süni, Mókus, Rigó és Róka: négy tanösvényen fedezhetik fel természeti kincseinket a kirándulók. Az erdő- és virágillatú lombfedeles tanteremből indulnak ki a sétányok, ahol a gyerekeknek foglalkozásokat tarthatnak. Számos felirat segíti a tájékozódást, a vakok- és gyengénlátókra is gondoltak, Braille-írással egészítették ki az információs táblát. A kerekes székesek vagy a babakocsival érkezők a guruló tanösvényt használhatják. S időutazásra is csábítják a vendégeket: az Elmerengőben az évezredek során egymásra rakódott talajrétegek szerkezetét tekinthetik meg.

Forrás