Akadálymentes

Hírek

2015. március 25. | szerda

HVG - Kerekesszékeseket is várnak a Deseda-tónál nyíló Kalanderdőben

Tanösvényeket, erdei tantermet, játszótereket, tornapályát, madármegfigyelőt építettek európai uniós forrásból a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező arborétumban és parkerdőben.

A több mint 17 ezer hektáron 130 millió forintból megvalósított Kalanderdőben a kivitelezők tájba illeszkedő, természetes anyagokat használtak fel, a tanösvények mentén tájművészeti alkotásokat, valamint a környék élővilágát, Kaposvár és a megye leghíresebb személyiségeit bemutató információs táblákat helyeztek el, a vakok tájékozódását segítő Braille-írásos feliratokkal együtt.

A környék kerékpárral is bejárható, valamint kialakítottak egy "guruló" tanösvényt a mozgásukban korlátozott, kerekes székkel kirándulóknak, illetve a kisgyermekes családoknak – közölték a somogyi erődterületek körülbelül feléért felelős SEFAG Zrt.-től.

A Deseda-tavat több mint negyven éve egy völgyzáró gáttal duzzasztották fel. 8 kilométer hosszú, 245 hektáron terül el, és ez Magyarország leghosszabb mesterséges tava. Az áprilistól birtokba vehető Kalanderdő a tervezők szándéka szerint egyaránt szolgálja majd a kikapcsolódást és a környezeti nevelést.

Forrás