Akadálymentes

Az érzékszervek és a tudás erdeje

Kalandkunyhók: a parkerdő területén öt helyen négy érzékszervünket tehetjük próbára játékos formában. Interaktív tanösvények: Összesen négy tanösvényt építünk, mindegyiket egy-egy korosztály tudásszintjének és érdeklődésének megfelelő információkkal és feladatokkal. 

 

Kalandkunyhók | Interaktív tanösvények

 

Kalandkunyhók

A parkerdő területén öt helyen négy érzékszervünket tehetjük próbára játékos formában.

  • Egy magas fa törzsére helyezett sok kis tábla feliratai arról szólnak, milyen fontos esemény történt a világban, amikor adott magasságú volt a fa. Aki a földön állva nem tudja mindet elolvasni, az segítségképpen létrára is mászhat.
  • Az útról egy jól látható, figyelemfelkeltő „Deseda” felirat készül embermagasságú betűkkel, fa alapanyagból.
  • Fából készült xilofon, melynek különféle hosszúságú elemei megütve eltérő hangot adnak. Hasonló elven működik a „fatelefon”: ennek a hosszú törzsnek az egyik végét megütve a keletkező rezgés a másik végén is érzékelhető.
  • Faodúkban elhelyezett, odúlakó állatokat ábrázoló szobrok, amelyeket a látogatónak az odúba benyúlva, kizárólag a tapintására támaszkodva kell felismernie.
  • Mezítlábas ösvény, amelyet föld helyett fakorongok, forgács, kavics, homok stb. borít, amelyeket mezítláb, csukott szemmel végigsétálva kell azonosítani.

 

Interaktív tanösvények

  • Összesen négy tanösvényt építünk, mindegyiket egy-egy korosztály tudásszintjének és érdeklődésének megfelelő információkkal és feladatokkal. Így az első osztályosoktól a nyolcadikasokig minden évfolyam számára használható a parkerdő ezen része.
  • A tanösvények egy központi épületből, a lombfedeles tanteremből indulnak ki. Ebben a fedett, de oldalról nyitott, így erdő- és virágillatú épületben akár harmincan is elférnek, ezért előadások, tanórai foglalkozások megtartására is alkalmas. Innen ágaznak ki négy irányba a tanösvények, amelyeket úgy terveztünk meg, hogy kilencven perc alatt teljesíthetők legyenek. Minden ösvény öt állomásból áll: előbb egy ún. infopont található, amelyen valamilyen, az erdővel, a természettel kapcsolatos információt lehet elolvasni. Néhány perc séta után érhető el a következő állomás, ahol a nemrég látott tananyagot interaktív módon visszakérdező feladatok várják a diákokat. A megoldandó teszteket egy vezetőfüzet tartalmazza, amely digitálisan elérhető és kinyomtatható.
  • A tanösvények hálózata kiegészül egy ötödik, úgynevezett guruló ösvénnyel. Ez az akadálymentesített, szilárd burkolatú út egyenesen a parkolóból indulva a mozgássérültek számára teszi elérhetővé a parkerdő kincseit.
  • Valamennyi információs táblán vannak Braille-írásos feliratok is, így a vakok és gyengénlátók is bátran használhatják az erdei ösvényeket.