Akadálymentes

A csend erdeje

Madármegfigyelő a Deseda-tó partján, ahonnan tucatnyian gyönyörködhetnek egyszerre a változatos madárvilágban. Az arborétum egyes helyei pedig szabadtéri kiállítóhellyé változnak. A Deseda legfontosabb látnivalója a számos őshonos és egzotikus növényfajnak otthont adó arborétum.

 

Madármegfigyelő | Művészet az erdőben | Arborétum

 

Madármegfigyelő

A Deseda-tó partján egy fedett madármegfigyelő épül, ahonnan egyszerre akár tucatnyi látogató is gyönyörködhet az arborétum változatos madárvilágában. A különösen sok fajnak, köztük számos védett ritkaságnak (fehér és fekete gólya, rétisas, zöldike, tengelic, barátposzáta) otthont adó környék különleges élményt kínál az amatőr természetbúvároknak.

Művészet az erdőben

Az arborétum egyes pontjai szabadtéri kiállítóhellyé változnak, ahol tájművészeti (land art) alkotásokkal találkozhatnak a kirándulók. A helyi népművészet motívumait is hordozó képeket és szobrokat kaposvári művészek és művészeti iskolások készítik el.

Arborétum

A Deseda legfontosabb látnivalója a számos őshonos és egzotikus növényfajnak otthont adó arborétum, amely megfelelő infrastruktúrával önmagában is jelentős látványossággá válhat. A projekt során ezért felfrissítjük és megújítjuk a növényállományt, célul tűzve ki a különböző világrészek mérsékelt égövi flórájának minél színesebb palettájának felvonultatását.

Az új növények ültetése és az egyes fajok eredeti élőhely szerinti csoportosítása mellett rekonstruáljuk a terület természetes élőhelyeit: a fészekodúkat és a kisemlősök búvóhelyeit is. Könnyen bejárható sétautakat, ösvényeket jelölünk ki az erdőben, amelyek mentén információs táblák kalauzolják végig a látogatókat.